dilluns, 21 d’abril del 2008

El Jutjat de lo Contenciós Administratiu dóna la raó a l’Ajuntament de Santanyí sobre el decret de paralització d’activitats de la Gravera Sa Creu

Però quina sol.lució hi ha per arreglar el Puig. Això només es el recurs interposat per el tancament de la Gravera, però no hi ha sol.lucions el problema
El recurs que va presentar l’empresa contra el decret ha estat denegat pel Jutjat “perquè afecta a la seguretat de les persones i al medi ambient en un grau màxim”.

La sentència del Jutjat de lo Contenciós Administratiu ha resolt que l’Ajuntament de Santanyí va actuar correctament i en base a la legalitat vigent sobre el decret de batlia signat el 6 de setembre de 2007, pel qual, s’ordenà la paralització i clausura de l’activitat extractora de la Gravera Sa Creu, per manca de llicència municipal d’obertura i funcionament i com a mesura cautelar després que durant la nit del 23 al 24 d’agost es produís un despreniment de la carretera de Consolació.

El recurs presentat pels representants de la Gravera contra el decret de batlia sol•licitant al Jutjat de lo Contenciós Administratiu que suspengués l’esmentat decret, ha estat denegat pel Jutjat per considerar que “l’activitat ha causat perjudicis en tant que es va produir un despreniment de terres i per tant l’afectació dels interessos generals, consistents en la seguretat de persones i bens durant l’exercici de l’activitat, i en l’adequació d’aquesta activitat a la salvaguarda del medi ambient que està afectat en un grau màxim”.

En el recurs, el titular de l’empresa va presentar com arguments que “ha explotat la gravera durant 41 anys i que no se li pot exigir el tancament cautelar quan ha estat funcionant pacíficament i amb les autoritzacions corresponents”.

Pel que fa a l’apartat de fonaments de dret, el Jutjat estudia els arguments presentats per les dues bandes “els particulars de la mercantil recurrent, derivats de la impossibilitat d’exercir la seva activitat i el perjudici que això li causa” i per l’altra part “els interessos generals en quant a la seguretat i a la protecció de les persones, front a l’exercici d’una activitat indubtablement perillosa i molesta com és el de les graveres, per una entitat mercantil aparentment sense l’autorització i el control administratiu, obligacions aquestes que té especialment encarregada l’Administració municipal demandada. A més s’ha de tenir en compta l’afectació que l’exercici d’aquesta activitat pot produir al medi ambient. I per últim conflueixen també els interessos dels treballadors que resultarien afectats per la clausura de les instal•lacions”.

Davant tota aquesta pugna d’interessos, la sentència revela que “s’ha d’estimar que per damunt dels interessos particulars de la mercantil afectada i dels treballadors d’aquesta gravera, estan els interessos generals i públics, els quals estan afectats en grau màxim d’intensitat, particularment pel que fa a la seguretat i protecció de persones i bens, i afectació al medi ambient, pues no es pot oblidar que la finalitat de les llicències d’instal•lació, obertura i funcionament són el medi de control o comprovació per part de l’administració municipal de les instal•lacions o locals on es projecta desenvolupar l’activitat i comprovar si reuneixen les condicions de tranquil•litat, seguretat i salubritat, a més, clar està, de les urbanístiques en quant a l’ús del sòl, i és per això, que l’Administració ha de ser rigorosa en l’exercici d’aquesta competència, màxim, quan a major exercici dels interessos de la Gravera, més poden resultar afectats i perjudicats els interessos de tercers, que la Corporació municipal ha de salvaguardar i protegir, i la manera més adient de protegir-los és la d’impedir l’activitat”.
Pel que fa als interessos dels treballadors, la jutgessa considera que “aquest perjudici de caràcter econòmic, està sotmès als generals de la seva pròpia seguretat, de forma que aquests interessos econòmics que afecten als treballadors no estan per damunt dels interessos generals públics entre els que està la seva pròpia seguretat i salubritat en el exercici del seu treball”.
Finalment, la sentència exigeix als empresaris “la petició i obtenció de llicència per exercir l’activitat”, en tant que actualment “és contrari als interessos públics pel que fa al compliment de la legalitat”.

En base a totes les proves i arguments presentats per la part demandant (empresa) i l’Ajuntament de Santanyí, la jutgessa del Jutjat de lo Contenciós Administratiu número 1 de Palma, sentencia sobre el recurs presentat pels titulars de la Gravera Sa Creu contra el decret de batlia: “he de denegar i denego la petició de suspensió cautelar de l’acte administratiu impugnat”. Contra aquest auto es pot interposar un recurs d’apel•lació en el termini de 15 dies a comptar a partir de la notificació efectuada.