diumenge, 29 de març del 2009

El batle de Santanyí i les alternatives per arreglar el camí de Consolació. INTERES OCULT O INTERES REAL.


L’Ajuntament de Santanyí ha publicat un comunicat de premsa a la web de l’Ajuntament explicant la problemàtica de la gravera i el camí de Consolació.

www.ajsantanyi.net


És curiós veure com amb aquest comunicat, l’ajuntament vol fer veure que no te cap interes ocult (posiblement polític) en contra de la gravera i que l´unic interes que te és arreglar el camí de Consolació.

Però si analitzam punt per punt aquest comunicat i les actuacions fetes fins a dia d’avui per arreglar el camí, veim un poc més clara la realitat del assumpte.

1.- Segons el comunicat a la xerrada que va tenir lloc el 25 de febrer al local de Sa Residencia de S’Alqueria Balnca, fou seguida per un gran nombre de persones, principalment gent de S’Alquería.
Això no és del tot cert i ho podem veure clarament a l’imatge que publiquen juntament amb el comunicat. Hi asistiren unes 40 persones i gran part d’elles era gent apropada i simpatitzant del Partit Popular, i de Santanyí.

2.- Des de l’Ajuntament s’han contemplat totes les vies possibles per poder arreglar el camí el més aviat possible, però no és fàcil, ja que, per dur a terme la reconstrucció del camí, fan falta estudis sobre el terreny, s’han de fer projectes i se necessiten els permisos de les institucions autonòmiques.

3.- Un altre dels problemes per reconstruir el camí és que s’ha de restituir el talud i les característiques del terreny no són molt idònies a causa de la seva manca de consistència. La restitució del talud ha de ser molt sòlida perquè pugui aguantar el camí, i ha de ser resistent a qualsevol inclemència meteorològica.

Aquest dos punts tampoc son totalment certs, l’empresa de la gravera té tots els estudis i projectes fets i presentats, tant a la Consellería d’Industria com a la Consellería de Medi Ambient. S’ha presentat un projecta de restauració de la gravera i de fet ja està aprovat per la Comissió Balear de Medi Ambient en data 2 d’octubre de 2008 a pesar de la gran i única llista de allegacions, en contra del projecta de restauració, que presentar l’ajuntament de Santanyí i va ser causa de retràs per la seva aprovació.
Per això tampoc, perque hi ha aquest projecta, no té sentit la problemàtica que és vol fer veure, amb la construcció del talud, si el projecta de restauració de la gravera contempla tapar la, el talud es farà en la mateixa restauració.

4.- Referent a fer un camí que afecta a la propietat del Bisbat de Mallorca, i no es far perquè l’autoritat eclesiàstica va decidir no assumir la responsabilitat d’un camí que passi pels seus terrenys privats.
Hi ha molt per discutir, es podria fer una assegurance de responsabilitat civil per si hi havia algun accident, un altre solució podria ser fer una servitud de pas a favor de l’ajuntament el temps que s’arregla l’altre camí i l’ajuntament tendria la responsabilitat.
Però i tota la gent que ara puja a Consolació en cotxe, bicicleta, motocicleta, caminat pel camí del Bisbat, i te un accident ¿qui és el responsable?.

5.-El batle va dir que la gravera és una empresa que s’ha beneficiat econòmicament durant molts d’anys per l’explotació de la cantera i per això ha de reparar els mals.
L’equip de govern del Partit Popular de Santanyí ha catalogat la gravera de clandestina (una activitat clandestina sol esser una activitat amagada o encoberta que la gent desconeix) l’ajuntament sabia de l’activitat i la consentida durant molts d’anys. Per això l’ajuntament de Santanyí es tan culpable com l’empresa de la gravera per no haver fet cap actuació per tancar la fins abans de l’accident, no ha de voler ara quedar lliure de culpa.

6.- L’oratori de Consolació es troba en una zona ANEI i ARIP per aquest motiu es necessari el permís de la Consellería de Medi Ambient per fer obres.
¿ Hi havia aquest permís per part de la Consellería per fer la síquia, per dur l’electricitat a una vivenda, dins el camí de Consolació? O només hi havia permís de l’Ajuntament.

Més que solucions i garanties per arreglar el camí hi ha una persecució política per part de l’equip de govern PP en contra d’un dels propietaris, que és el cap de llista de UM a Santanyí, d’aquesta manera es poden començar a entendre les coses.
Si no fos per aquest interes polític, encobert, per desgastar el líder d’ UM a Santanyí, i hagués un interes real per arreglar el camí, l’ajuntament hauria actuat molt abans i no quan no hi ha res a fer, després de haver sancionat, amb una sanció històrica i desmesurada a l’empresa.
Si hagués un interes real i l’ajuntament escoltàs els veïns de S’Alquería Blanca, no faria que el seu advocat ( que seria interessant saber quins son els seus honoraris ) presenti al.legacions el projecta de restauració de la gravera i ajudaria a que el procediment administratiu fos més àgil, perque el que interesa els veïns de S’Alqueria Blanca i en general a tos els veïns del Municipi de Santanyí és que el camí sigui arreglat i poder anar a Consolació, si l’ajuntament sanciona o no a la gravera poc interesa.